دومین جلد از کتاب «دانشنامه کربلا» با نگاهی فراگیر به رویدادهای نهضت حسینی و کارزار کربلا از رهسپار شدن امام حسین(ع) از مدینه تا بازگشت اسیران، به همت بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی منتشر شده و در آستانه تاسوعا و عاشورای حسینی معرفی می شود.

نگاهی فراگیر به رویدادهای نهضت حسینی در کتاب «دانشنامه کربلا»

«لبیب وجیه» نویسنده این اثر هدف از تألیف دانشنامه کربلا را ترسیم تصویری زنده، کامل و تقریباً دست‌نخورده از رویداد کربلا می‌داند که اگر تصویر رویداد کربلا در دست ما باشد و کسی بیاید و آن را پاره کند و به دست باد بسپارد، سپس ما بخواهیم آن تصویر را به شکل نخست درآوریم چه راهکاری پیشروی ماست؟ ما در هر جا و مکانی و زیر هر سنگی در پی پاره‌پاره‌های آن تصویر می‌گردیم تا آن‌ها را گردآوریم و همانند پازلی پیش رو گذاریم تا ترکیب تصویر را بار دیگر بازآفرینی کنیم.
این نویسنده در بخش مقدمه کتاب آورده است: در صحنه تاریخ نیز چنین ماجرایی رخ‌داده است، رویداد کربلا به شکل تصویری درآمده است با پاره‌های پراکنده در میان کتاب‌های تاریخی و ما برای بازسازی این تصویر چاره‌ای نداریم جز این که پاره‌های پراکنده در میان کتاب‌ها را فراهم آوریم و از نو در کنار هم بگذاریم؛ مشکل اینجاست که نمی‌توان بر همه آن پاره‌ها دست‌یافت و بر شماری از آن گرد گذر زمان نشسته و حقیقت آن‌ها دگرگون شده است این همان پیچ و تابی است که در دانشنامه کربلا با آن روبه‌رو هستیم پس ناگزیر تصویر این دوره از تاریخ کربلا چنان خلق شده است که به حقیقت آن از هر تصویری که پیش‌تر کشیده شده بود شباهت بیشتری داشته باشد.
جلد نخست این اثر در بخش اول پس از ارائه پیشگفتارهایی درباره مصادر و مناقب و فضایل اهل‌بیت (ع) و امام حسین (ع) و همچنین فلسفه و اهداف جنبش حسینی، در بخش دوم از دشمنی میان بنی‌هاشم و بنی‌امیه و خلافت و صلح امام حسین (ع) و حکومت معاویه به‌عنوان پیش رویدادهای نهضت حسینی سخن گفته است.
در بخش سوم آمادگی برای نهضت حسینی را با مباحثی همچون حکومت یزید و نامه‌نگاری بصریان و کوفیان با امام حسین (ع) و... به تصویر کشیده و در بخش چهارم نیز با امام حسین (ع) از مدینه تا کربلا همسفر شده و سرانجام در بخش پنجم به رویدادهایی که از آغاز حضور امام در کربلا تا هنگامه کارزار کربلا روی داده، پرداخته است.
جلد دوم این دانشنامه نیز در سه بخش «کارزار کربلا» که به معرفی یاران امام حسین (ع) در روز عاشورا و شهادت اهل‌بیت (ع) می‌پردازد، «رویدادهای پس از شهادت»، «مسیر سرهای شهیدان و اسیران سوی شام و مدینه» و «بزهکاری‌های یزید پس از رویداد کربلا» تدوین شده است.
منزلت شهیدان کربلا، وداع امام حسین (ع) با زنان و فرزندان، رویدادهای دنیایی غیرطبیعی، رویدادهای بعدازظهر روز دهم محرم، آتش زدن خیمه‌ها، اسیران و بردن سرها در کوفه، چگونگی فرستادن کاروان حسینی سوی شام، ورود اسیران به دمشق، خطبه حضرت زینب (س) در شام و... برخی از موضوعاتی است که در این اثر به آن پرداخته شده است.


شایان‌ذکر است، اثر حاضر توسط محمد تقدمی صابری از مترجمان بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی به زبان فارسی ترجمه شده و در شمارگان 300 نسخه و قطع وزیری به چاپ رسیده و در اختیارعلاقه مندان قرار گرفته است.

منبع: آستان نیوز

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.